Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
24 juli 2019

HomePlan bouwt 10 huizen op Haïti

HomePlan bouwt 10 huizen in Trou Gilot, Haïti

Afgelopen weekend heeft HomePlan 10 nieuwe huizen gebouwd in Trou Gilot, een kleine gemeenschap op Haïti. Hiermee zijn 55 mensen, die allen leven in extreme armoede, direct geholpen.

Eén van deze 55 mensen is Gena Edouard, die met haar man, kinderen, broer en moeder vier jaar in een constructie van golfplaten en plastic lappen leefde. Ze heeft geen baan en de familie werkt op het land om te kunnen overleven. Het krot waar ze woonden bestond uit één kamer en heeft vele gaten. Hierdoor werd Gena veel gestoord door wind en regen. “Ik zou zo graag een nieuw huis willen. Een huis waar we vredig kunnen slapen.”, vertelde Gena voordat haar huis gebouwd werd.

 

De gemeenschap Trou Gilot

In Trou Gilot leven ongeveer 100 families, die samen meer dan 600 inwoners vormen. Trou Gilot ligt ongeveer vier kilometer verwijderd van een snelweg. De route hiernaartoe is van klei en is zeer slecht begaanbaar wanneer het regent.

Trou Gilot heeft twee schooltjes, één voor lager onderwijs en één voor bijscholing vanuit de gemeenschap. Echter hebben de inwoners van deze gemeenschap geen toegang tot belangrijke basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit en sanitatie. Het grootste deel van deze gemeenschap trekt voor water naar een bron op 30 minuten loopafstand.

Watervoorziening

De 10 nieuwe huizen hebben allen een systeem om regenwater op te vangen. Dit is een essentiële basisvoorziening om de mensen in Trou Gilot vooruit te helpen. Naast de bewoners van de nieuwe huizen biedt dit systeem watertoegang voor meer dan 150 anderen uit de gemeenschap. Bovendien kan het water gebruikt worden in de landbouw.

Het project in Haïti

HomePlan is nadrukkelijk aanwezig in Trou Gilot. Deze gemeenschap bevindt zich in een vicieuze cirkel waar moeilijk uit te komen is. Door het gebrek van basisvoorzieningen, werk en toegang tot andere gebieden zijn deze mensen puur bezig met overleven. De mensen leven van de landbouw, wat ze het eten biedt om de dag door te komen.

De 10 nieuwe huizen en de watervoorziening zijn onderdeel van het plan om deze bewoners uit extreme armoede te helpen. Naast een stevig onderdak en de nodige privacy biedt het mensen hoop. De hele gemeenschap ziet vooruitgang na jarenlange stilstand. Hierdoor worden mensen uit de overlevingsmodus getrokken. Ze durven weer te dromen.

We bouwen verder

Een deel van de bewoners in Trou Gilot heeft nu een stabiel huis. Door de nieuwe hoop in hun leven, de privacy en beschutting zullen ze dit snel omvormen tot een thuis. Ook de watervoorziening draagt hierin bij. Maar om deze mensen echt vooruit te helpen gaan we nog een stap verder.

HomePlan zet in op een landbouwproject in Haïti. Inwoners van Trou Gilot zullen scholing krijgen in het kweken en benutten van de Moringa boom, een zeer vruchtbare boom die goed groeit op Haïtiaans grondgebied. De mensen gebruiken de landbouw al om te overleven, maar kunnen op deze manier meer gewassen kweken. Deze kunnen ze verhandelen op de lokale markt. Zo krijgen de bewoners van Trou Gilot een toekomst en kunnen ze sparen voor bijvoorbeeld een fiets, of spullen voor in hun nieuwe huis.

STEUN ONS WERK EN WORD DONATEUR