Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
25 september 2019

Nieuwe huizen in Zimbabwe

Het nieuwe huis van de familie Mutamba wordt geschilderd

Stichting HomePlan heeft 10 huizen gebouwd in rurale gebieden rondom de stad Nyanga in Zimbabwe. Nyanga ligt in het noordoosten van Zimbabwe, in de provincie Manicaland. De rurale gebieden rondom Nyanga zijn zeer arm met weinig werkgelegenheid. Met deze nieuwe huizen hebben we 38 mensen direct een nieuw huis kunnen bieden.

De nieuwe stenen huizen bestaan allemaal uit twee kamers. Dit biedt de families rust en privacy. Bovendien voorkomt het seksueel misbruik. De kamers kunnen beiden afgesloten worden en hebben ramen die geopend kunnen worden.

De gebouwde huizen zijn een enorme stap vooruit voor de betrokken families. Zo kregen de vier weeskinderen van de familie Mutamba een nieuw huis. Terrence (21), Runyararo (19), Ronnie (16) en Pardon (13) verloren hun vader een paar jaar geleden. Hun moeder heeft ze verlaten en is niet meer in beeld. De kinderen werden afzonderlijk van het ene gezin naar het andere verhuisd, in verschillende dorpen in de regio. Dit huis biedt hen een vaste verblijfplaats, een band met elkaar en een basis waarvandaan ze weer vooruit kunnen kijken.

Gemotiveerde gemeenschap

Binnen de gemeenschap waar wij bouwen rondom Nyanga zien we enorme saamhorigheid. Inwoners kwamen tijdens de bouw samen om het benodigde water en zand te verzamelen. Zo droegen ook inwoners waarvoor niet gebouwd werd hun steentje bij aan huizen voor de allerarmsten.

Een huishouden dat oorspronkelijk was geselecteerd voor een nieuw huis is die van de familie familie Sengere. Tsitsi Sengere leeft met drie weeskinderen. Een dankbare zoon vond tijdelijk werk in de hoofdstad Hagare en wist zo zelf een tweekamer woning voor zijn familie te realiseren.

Dit gaf ons de ruimte om de familie Maheya te helpen. Deze familie bestaat uit een weduwe en haar twee dochters. Ook bij de bouw van dit huis bleek weer de kracht van de gemeenschap, die bijeen kwam om te helpen bij de bouw van dit huis.

Dankzij alle hulp uit de gemeenschap kon voldoende worden bespaard om de familie Sengere een stapje verder te helpen. Naast de andere families kreeg ook de familie Sengere een eigen WC.

Bij HomePlan moedigen we zulke saamhorigheid graag aan. We treffen mensen vaak moedeloos aan, maar onze hulp kan een enorme omslag veroorzaken. Mensen voelen zich weer onderdeel van de samenleving en durven weer vooruit te kijken. Zo zien we dat mensen gaan sparen om hun huis op te knappen en kinderen vaker naar school gaan. Zeker wanneer de directe omgeving zo betrokken meewerkt biedt het extra hoop voor de toekomst!

Wilt u ook bijdragen aan een toekomst als deze? Word dan nu donateur!