Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
21 november 2019

Nieuw huizenproject in Mulima, Zuid-Afrika

De familie Molepo voor hun huidige krot

Stichting HomePlan is begonnen aan de bouw van 10 nieuwe huizen in de gemeenschap van Mulima, in Zuid-Afrika. Sinds 2015 zijn wij actief in deze gemeenschap, waar wij naast onze huizenprojecten ook een computerschool zijn gestart.

Gemeenschap in Limpopo

Mulima is een plattelandsgebied in de Noordelijkste provincie van Zuid-Afrika, Limpopo. De meeste mensen kennen deze provincie van het noordelijke deel van het Krugerpark. Limpopo is drie keer zo groot als Nederland en grenst aan Botswana, Zimbabwe en Mozambique.

De provincie kent veel armoede. Ruim 78% van de inwoners leeft onder de armoedegrens. Dit komt onder andere door het warme, droge klimaat en het uitgerekte landschap. Bijna driekwart van de inwoners van Limpopo woont op het platteland. Het grootste stedelijke gebied in de omgeving van Mulima is het plaatsje Tzaneen (14.600 inwoners), op ongeveer 90 kilometer afstand.

Het gebrek aan bedrijvigheid in Limpopo zorgt ervoor dat de meeste mensen in Mulima werkloos zijn en ongeschoold. Het gros van deze mensen woont in krotten. De situatie in Mulima is uitzichtloos.

Een nieuw huis betekent voor de mensen in dit gebied nieuwe hoop. De huizen bieden veiligheid en zorgen er voor dat mensen gezonder worden. De bewoners van de huizen krijgen de kans om via onze computerschool een computercursus te volgen, wat de kansen op werk verhoogd.

Familie Molepo

Één van de families waarvoor we een huis gaan bouwen is de familie Molepo (zie foto). De alleenstaande Albertina Molepo is 34 jaar oud en heeft zeven kinderen in de leeftijden van 17 tot 7 maanden. Op dit moment verblijven ze in een krot met slechts één kamer. Albertina heeft geen werk en het gezin is volledig afhankelijk van de kinderbijslag, wat niet voldoende is om van te leven. Dit gezin zal een huis krijgen van 24 m2 met twee kamers en een vloer van cement. Bij het huis komt een watertank te staan zodat de familie water op kan vangen voor huishoudelijk gebruik. Na de bouw van het huis zullen onze caregivers in Zuid-Afrika ze begeleiden om hun leefomstandigheden verder te verbeteren.