Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
19 december 2019

HomePlan in Haïti volop in ontwikkeling

Stichting HomePlan bouwt huizen in Haïti

In veel huizen staat de kerstboom klaar voor de kerstdagen. Families en vrienden komen samen rond de open haard en bij het kerstdiner. Juist in deze dagen blijkt hoe verbonden wij met elkaar zijn. Terwijl veel Nederlanders zich richten op de warmte van de kerstdagen, zijn onze ogen gericht op januari.

Op 12 januari is het 10 jaar geleden dat Haïti werd opgeschrikt door een verschrikkelijke aardbeving. Door het gebrek aan stevige funderingen stortten vele gebouwen in. Mensen werden begraven onder de overblijfselen van wat ooit hun veilige thuis was. Honderdduizenden mensen verloren hun leven en ongeveer 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Overlevenden trokken naar het platteland en bouwden daar krotten van puinresten. Voor HomePlan was deze ramp de start voor ons werk in Haïti. Op 27 en 28 februari waren we zelfs de eerste Nederlandse hulporganisatie die hier noodhuizen leverde, met hulp van onze partner TECHO.

Deze kerst kijken we ook terug op ons werk in Haïti. In de laatste 10 jaar is hierin veel veranderd. We begonnen met tijdelijke huizen. Mensen waren plots dakloos geworden en hadden onderdak nodig. Inmiddels hebben wij 527 huizen gebouwd, waarmee we duizenden Haïtianen hebben kunnen helpen. Deze huizen zijn stuk voor stuk een enorme vooruitgang geweest voor de leefomstandigheden van de begunstigden.

Wij zijn continue op zoek naar kwaliteitsverbetering. Met deze reden zijn wij in 2017 een pilot gestart met permanente woningen. Deze huizen worden van puin gemaakt. Hierbij wordt op een effen vloer een houten frame gebouwd. Dit vormt de basis voor de muren. Dit houten frame wordt gevuld met puin en keien, waarmee Haïti vol ligt. Het puin wordt door de begunstigden zelf verzameld en verkleind. Uiteindelijk verstevigen wij het puin met cement en plaatsen dit in het houten frame. Zo wordt op een praktische manier een nieuwe woning gebouwd, die tevens stevig en betrouwbaar is.

Inmiddels zijn de eerste 3 puinhuizen opgeleverd. Deze huizen zijn een enorme stap vooruit. De temperatuur wordt beter gereguleerd, de beschutting is uitstekend en bewoners helpen zelf mee met de bouw. Daarom hebben wij besloten om alleen nog maar puinhuizen te bouwen in Haïti. In deze huizen kunnen mensen generaties lang blijven wonen. Kinderen kunnen hier hun huiswerk maken. En rond kerst kunnen families hier samenkomen in dankbaarheid, net als Jacqueline: “Iedereen wil bij mij langs komen. Ik ben zo trots op mijn huis!”

In 2020 hebben we de bouw van 20 nieuwe permanente woningen gepland in de gemeenschap van Philadeplhie. We zijn zeer trots op onze donateurs en lokale partner TECHO die ons helpen deze vooruitgang mogelijk te maken!

Helpt u mee met de bouw van onze nieuwe puinhuizen? Word dan nu donateur!