Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
29 maart 2020

HomePlan verbetert gezondheid van gezinnen in Guatemala

HomePlan verbetert gezondheid van gezinnen in Guatemala

Stichting HomePlan heeft groen licht gegeven voor de bouw van 5 huizen in Guatemala. Guatemala is voor ons een nieuw projectland, maar we werken met onze vertrouwde partner in Zuid-Amerika, TECHO. We hopen dat dit de start kan zijn van een langdurige samenwerking, zodat we ook in Guatemala de allerarmsten een betere toekomst kunnen bieden.

Panhux, San Cristobal Verapaz

Rieten daken, muren gemaakt van takken en modder en vloeren van verhard zand. Dat is de trieste woonsituatie van de families in Panhux. Deze kleine gemeenschap van ongeveer 350 mensen is onderdeel van de gemeente San Cristobal Verapaz. Hier wonen ongeveer 21.000 mensen waarvan 87% leeft van minder dan 2 dollar per dag.

De huizen in het plattelandsgebied Panhux staan ver uit elkaar en zijn alleen bereikbaar via zandwegen. De mensen leven van groenten, maïs en bonen die verbouwd worden in eigen tuin. Een enkeling werkt daarnaast op een koffieplantage of verdient geld met de verkoop van agavesiroop.

De huidige woningen vormen een groot risico. De takken, twijgen, vieze vloeren en modder zijn een broedplaats voor insecten, met name parasieten. Jaarlijks sterven hierdoor in deze provincie 300 kinderen onder de vier jaar aan diarree of luchtweginfecties. Dit gigantische gezondheidsrisico is één van de belangrijke redenen voor HomePlan om dit project te starten, het huis biedt immers een veilige, gezonde omgeving voor de kinderen van Panhux.

De nieuwe huizen in Guatemala

De nieuwe huizen zijn 44 m2, hebben twee tot drie slaapkamers, een woonkamer, keuken en badkamer met toilet. Door gebrek aan infrastructuur worden de huizen uitgerust met zonnepanelen om de families van energie te voorzien. Ook krijgen de huizen een systeem dat regenwater opvangt en zuivert, water dat ook gebruikt kan worden als drinkwater. De nieuwe woningen worden gebouwd op een betonnen plaat, die gelijk de vloer vormt. De huizen worden gemaakt van zeer duurzaam bewerkt hout, een veelgebruikt materiaal bij huizenbouw in Guatemala, wat het makkelijker maakt om goede lokale arbeiders te betrekken bij de bouw.

Een eerste pilot

Dit wordt ons eerste project in Guatemala. Afhankelijk van hoe de bouw verloopt, kijken we of we de samenwerking met TECHO Guatemala kunnen uitbreiden. Voor nu beginnen we vol vertrouwen aan de bouw van deze 5 huizen.