Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
16 oktober 2020

Een huis voor Lungile en haar gezin

Een huis voor Lungile en haar gezin

eSwatini is een klein koninkrijk in Zuidelijk Afrika. Het is één van de armste landen ter wereld en het kent het hoogste aantal TB besmettingen ter wereld. Meer dan een kwart van de bevolking is besmet met HIV-aids. Er is al een hele generatie uitgeroeid door het virus, veel kinderen zijn vaak al op jonge leeftijd wees geworden. Zij wonen vaak in  ijdelijke vervallen woningen van modder en takken. Er is geen elektriciteit, stromend water of een aansluiting op de riolering.

Een toekomst voor Lungile en haar gezin

In deze rurale gebieden bouwen we tien huizen die geschikt zijn voor gezinnen van maximaal zes tot acht personen. Eén van de huizen wordt straks eigendom van Lungile Manana, ze heeft tuberculose en woont met haar zes kinderen in een klein en vervallen hutje zonder stromend water, elektriciteit of sanitaire voorzieningen.

Ook Gogo Tsabedze krijgt straks een nieuw huis. Samen met haar dochter en haar drie kinderen en vier andere kinderen waarvan de ouders zijn overleden, woont ze nu in één ruimte. Gogo Tsabedze zorgt voor de kinderen én voor haar dochter die ziek is. Veel van de gezinnen in dit gebied wonen met elkaar in één ruimte met alle gevolgen van dien. Zeker in deze tijd, waarin men ook in eSwatini te maken heeft met de ingrijpende gevolgen van het coronavirus,is het noodzakelijk om een veilig thuis te hebben. 

HomePlan bouwt voor de gezinnen van Lungile en Gogo Tsabedze een huis met twee kamers. Het huis wordt voorzien van een watertank, een slot op de deur en een pittoilet als dat nodig is. Uit onze impactstudies weten we dat een eigen huis voor deze kwetsbare gezinnen van levensbelang is. Een veilig thuis heeft een grote invloed op de gezondheid van de bewoners maar ook op hun gevoel van eigenwaarde en op de schoolresultaten van de  kinderen. De kinderen van Lungile en de kinderen waar Gogo Tsabedze voor zorgt krijgen straks een écht thuis. Heel graag zouden we nog veel meer van deze kinderen zo’n veilige plek bieden. U ook? Help ons dan met een donatie.