Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
6 november 2020

Pfunzo, van student naar docent

Pfunzo, van student naar docent

Niet vanzelfsprekend

 “Ik kom uit een gezin van vijf, mijn vader en moeder, mijn broer en mijn dochter van vier jaar oud. Ik ben opgegroeid bij mijn grootmoeder, want er was te weinig ruimte in de eenkamerwoning van m’n vader.” Het gezin waar Pfunzo in opgroeit is arm en het is daarom lastig om goed onderwijs te krijgen. “Ik ben geslaagd voor mijn middelbareschooldiploma maar omdat we geen geld hadden was het niet mogelijk om naar de universiteit te gaan. Een beurs krijgen bleek ook ingewikkeld doordat er veel corruptie is, ik had geen connecties met de mensen van het department van onderwijs. Gelukkig kon ik met steun van de kerk toch starten met een opleiding Civiele Techniek aan de hogeschool. Helaas moest ik daarmee stoppen omdat ik mijn studentenkamer niet meer kon betalen. “

Via Father Chris, projectleider van de computerschool hoort Pfunzo over het opstarten van de computerschool. “Nadat ik noodgedwongen gestopt was aan de hogeschool nodigde Father Chris me uit om me in te schrijven bij de computerschool. Hij kent mijn financiële situatie. Ik was zo ontzettend blij met zijn aanbod”, vertelt Pfunzo.

Uitblinker

De computerschool in Mulima is een van de weinige scholen in de omtrek die computeronderwijs aanbiedt op dit niveau en de beste in het aanbieden van onderwijs ter voorbereiding op het ICDL dipoma. “De sfeer op de school is zo positief, de docenten zijn betrokken en er is een goed bestuur. Dat alles zorgde ervoor dat ik kon uitblinken als student. Ik werd de beste leerling van mijn jaar en scoorde een gemiddelde van meer dan 83% voor alle zeven modules.”

Die prachtige score zorgde ervoor dat Pfunzo na het afronden van haar examens gevraagd werd om zelf als docent op de computerschool aan de slag te gaan. “Ik ben ontzettend trots dat ik nu als docent hier zelf kan werken”, aldus Pfunzo. “De computerschool is van groot belang voor onze gemeenschap.

“Mijn eigen favoriete docent was mevrouw Latani, ze heeft veel kennis, geeft op een goede manier les en ze is toegewijd. Naast haar lessen geeft ze ook goede adviezen aan haar studenten” vertelt Pfunzo. “Ik heb geleerd dat hard werken beloond wordt. Om mijn doel te bereiken moest ik mijn inzet verdubbelen en écht hard studeren, in elk vrij uur.”

Werken aan de toekomst

Met het salaris dat Pfunzo verdient op de computerschool betaalt ze haar online studie aan de Universiteit van Zuid Afrika, die afstandsonderwijs aanbiedt, waarmee ze zich nog verder ontwikkelt. En ondertussen staat ze voor de klas.

“Ik wil de studenten lesgeven en adviseren en helpen daar waar ik kan. Ik ben gekomen waar ik nu ben dankzij de computerschool. Ik voel dat ik een talent heb voor het werken met jongeren en ze kan inspireren positief na te denken over de toekomst, ondanks dat we in zo’n afgelegen, landelijk gebied wonen.”

De bijdrage van de donateurs van HomePlan aan deze computerschool heeft voor Pfunzo, en voor haar klasgenoten, echt een verandering teweeg gebracht in hun leven.  “Ik wil ze bedanken voor hun vrijgevigheid”, aldus Pfunzo. “De computerschool zorgt ervoor dat veel studenten een goede baan vinden, dat merken we nu al.”

“Mijn studenten wil ik meegeven dat ze gebruik moeten maken van de mogelijkheden die de computerschool ons biedt. Het kan veel kansen creëren voor de toekomst.” Ze citeert Nelson Mandela “It always seems impossible until it’s done”, dat is wat ik mijn studenten wil vertellen.

“Iets lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is”.