Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
10 mei 2021

Van bouwreis tot bestuur: Iskander Haverkate is voorzitter van Stichting HomePlan

Iskander Haverkate is voorzitter van het bestuur van Stichting HomePlan

Bouwreis

Haverkate is twee keer mee geweest op bouwreis met HomePlan, als deelnemer en als begeleider. In het dagelijks leven is hij werkzaam als vastgoedadvocaat bij Hemwood in Amsterdam. “Een zakelijke relatie en vriend nodigde me in 2015 uit om mee te gaan op bouwreis met HomePlan naar Zuid-Afrika. Ik heb gelijk ja gezegd. Ik vind dat je altijd direct ja moet zeggen op dit soort vragen. Als je daar te lang over na gaat denken of het wel uitkomt en past in de agenda, dan past het nooit.” Haverkate vertrok in oktober 2015 samen met een aantal andere bouwreizigers naar Pomeroy in Zuid-Afrika.

Hut

“Dat was mijn eerste kennismaking met HomePlan. We logeerden in Pomeroy bij een gastgezin. We maakten daar echt deel uit van het gezinsleven, voor zover dat gaat natuurlijk. We aten ’s ochtends en ’s avonds met het hele gezin mee. Elke ochtend nadat we wakker werden en hadden ontbeten vertrok een van de twee kinderen naar school. Het verblijf bij dit gezin was een hele bijzondere ervaring die me enorm geraakt heeft. Zelfs de overgrootmoeder van dit gezin heeft een lange reis gemaakt om kennis met ons te kunnen maken. We hebben de laatste avond met alle gezinsleden en bekenden uit de buurt gegeten, heel bijzonder.”

We bouwden een huis voor een gezin dat bestond uit een oma met twee kleinkinderen die in een kleine vervallen hut woonden. De ouders van de kinderen waren overleden aan de gevolgen van Aids, oma zorgde voor de twee kleinkinderen. Deze familie woonde in een kleine bedompte hut en alles gebeurde in dezelfde ruimte. Eten, slapen, koken, huiswerk maken, spelen. Er wordt gekookt op open vuur dus het was een soort schoorsteen van binnen, vol vette aanslag en roet. Je kreeg het er Spaans benauwd.”

Voor dit gezin bouwde hij samen met de andere bouwreizigers en de hulp van lokale bouwvakkers een nieuw huis. Met twee kamers en een slot op de deur. “De oude hut zouden ze blijven gebruiken als keuken, zodat het nieuwe huis schoon zou blijven. Een enorme verbetering voor dit gezin.”

Impact

Uit een in 2016 in opdracht van HomePlan uitgevoerde impactstudie is gebleken dat een veilig onderkomen een enorme impact heeft op de bewoners: zij voelen zich veiliger en ervaren minder stress. Er vindt minder seksueel misbruik plaats en de resultaten op school verbeteren. Daarnaast draagt een huis bij aan een gevoel van eigenwaarde en trots.

Bestuur

De eerste bouwreis maakte een diepe indruk op Haverkate en vrijwel direct na zijn terugkomst uit Pomeroy besloot hij dat hij meer wilde doen voor HomePlan. “Ongeveer tegelijkertijd kwam er toen een plekje vrij in het bestuur van de stichting. Ik heb daar toen wat gesprekken over gevoerd met de toenmalige andere bestuursleden en dat gaf me een goed gevoel. En daarom ben ik toegetreden tot het bestuur, als algemeen bestuurslid.” Na de bouwreis naar Pomeroy als deelnemer begeleidde Haverkate in 2019 nog een reis naar Zuid-Afrika, met een grote donateur naar Mulima.

Betrokkenheid

Inmiddels is dit alles alweer even geleden en toen voormalig voorzitter Arent van der Sande aankondigde afscheid te nemen heeft Haverkate het stokje van hem overgenomen. “De reacties die ik krijg op mijn betrokkenheid bij HomePlan zijn altijd enthousiast en positief. Zelf vind ik het erg belangrijk om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Voordat ik bij HomePlan betrokken raakte maakte ik een aantal sponsor-fietstochten voor goede doelen, door Nederland en het buitenland.”

Computerschool

Tijdens zijn twee bouwreizen bouwde Haverkate niet alleen mee aan nieuwe huizen voor de gezinnen. Hij bezocht ook andere projecten van HomePlan, zoals de computerschool in Mulima en maakte daar kennis met de studenten. “Een enorm inspirerende ruimte met een crèche erbij zodat de vrouwelijke studentes, die vaak al op jonge leeftijd voor het eerst moeder worden, tóch onderwijs kunnen volgen terwijl hun kinderen opgevangen worden. En het werkt. Het volgen van computeronderwijs zorgt voor een grotere kans op werk en daarnaast geeft het de studenten zelfvertrouwen en helpt het hen in hun ontwikkeling.”

Jubileum

Haverkate kijkt uit naar het komende jaar 2022 waarin HomePlan haar 25-jarig jubileum viert. “Dat lijkt me heel leuk om mee te maken, ik heb er zin in. We zijn bezig met mooie dingen, de uitvoer van het strategisch plan dat we met het bestuur en de werkorganisatie hebben gemaakt, de groei van de werkorganisatie, de start van een nieuwe zakelijk fondsenwerver binnenkort.

En ook de toetreding van Boris van der Gijp tot het bestuur; het zijn allemaal mooie ontwikkelingen. Ik zie de toekomst voor HomePlan zeer positief tegemoet.”