Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
30 juni 2021

Onrust en toenemend geweld in Haïti

Onrust en toenemend geweld in Haïti

President

De termijn van de huidige president van Haïti, Jovenel Moise zou op 7 februari 2021 eindigen maar hij maakt gebruik van mazen in de wet waardoor het onduidelijk is of zijn mandaat in 2021 of 2022 eindigt. En dus is hij nog steeds, zonder senaat, aan de macht als president en regeert uitsluitend via decreten.

Via een referendum heeft Moise eerder dit jaar geprobeerd om de grondwet te wijzigen maar dit referendum is tot twee keer toe uitgesteld in verband met de coronapandemie. Maandagavond werd bekend dat het referendum ingepland staat voor eind september aanstaande. Lokale en gemeentelijke verkiezingen zijn uitgesteld tot januari 2022 aldus lokale autoriteiten.

Roadblocks

Dat Moise nog steeds aan de macht is zorgt voor een groot ongenoegen bij het merendeel van het Haïtiaanse volk. Zij verzetten zich tegen zijn besluit om aan te blijven als president verzet en gaan regelmatig de straten op om te protesteren. Als gevolg hiervan ontstaan er roadblocks waardoor het lastig om de stad, Port-au-Prince, in of uit te komen. Onze lokale partner TECHO kan daardoor niet altijd op bezoek bij de lokale projecten die HomePlan ondersteunt in het land, met de projectleiders ter plaatse wordt contact gehouden via WhatsApp en telefoon.

Ontvoeringen

Het aantal ontvoeringen voor losgeld en geweld door bendes neem daarnaast toe. Volgens de OCHA, het VN orgaan dat humanitaire hulp coordineert , zijn er zo’n 95 gewapende bendes actief. Niemand blijft gespaard en de ontvoeringen zijn vaak volstrekt willekeurig en treffen alle lagen van de bevolking. De angst onder de inwoners van Haïti voor dit geweld en deze ontvoeringen is enorm. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 1 juni al ruim 13.600 mensen hun huis in Port-Au-Prince ontvlucht om zo te ontkomen aan het aanhoudende extreme geweld.

COVID-19

De verslechterende sociaaleconomische omstandigheden baren de Verenigde Naties grote zorgen. Ondertussen stijgt sinds mei dit jaar het aantal COVID-19 besmettingen en is er geen vaccinatieplan voor de gehele bevolking. Alleen de hogere klasse heeft toegang tot een vaccin dat voor 40% bescherming biedt tegen het virus.

TECHO

Onze lokale partner TECHO probeert waar mogelijk met andere maatschappelijke organisaties die nog werkzaam zijn in Haïti samen te werken om zo de slagkracht te vergroten. Vanzelfsprekend houden we nauw contact met onze lokale contactpersonen en blijven we de situatie volgen.