Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
28 september 2021

Loopbaanbegeleiding voor jongeren in Wasbank

Lindokuhle krijgt loopbaanadvies

Nadat ze haar opleiding aan de computerschool voltooide behaalde ze via het online educatie instituut een diploma in journalistiek en media maar dat heeft haar tot nog toe niet aan een baan geholpen. Ze twijfelt over welke richting ze op wil, aan de slag als doventolk? Of misschien naar de landbouwhogeschool? Of toch het onderwijs in? 

Loopbaanbegeleiding

Tijdens de 'career guidance' workshop van de Young Brilliant Tutors komen allerlei onderwerpen aan bod. "Wat wil ik doen qua werk? Welke opleiding heb ik daarvoor nodig? Is dit een vakgebied waarin ik een baan kan vinden? Heb ik de benodigde vakken in mijn vakkenpakket? Welk opleidingsinstituut biedt de opleiding van mijn keuze aan? Hoe moet ik me aanmelden? Wat zijn de aanmeldeisen? En hoe kan ik een beurs aanvragen? Allemaal vragen waar de Young Brilliant Tutors een antwoord op hebben. De workshop wordt afgesloten met een gericht carriere-advies en het inschrijven bij een opleiding naar keuze en het aanvragen van een beurs. 

Young Brilliant Tutors

De Young Brilliant Tutors zijn drie oud-studenten die zelf ooit in armoede zijn opgegroeid, gelukkig een goede opleiding hebben kunnen volgen en sindsdien hun kennis inzetten om andere jongeren te begeleiden bij het maken van carrierekeuzes. Ook helpen ze bij het inschrijven voor een opleiding en het aanvragen van een beurs zodat de toekomstige studenten écht terechtkomen op de opleiding van hun keuze en vanuit daar verder kunnen werken aan een betere toekomst. 

Lindokuhle

Na de workshop heeft Lindokuhle zich geregistreerd voor een opleiding tot onderwijzeres en is de aanvraag voor een beurs ingevuld. Voor de onderwijsopleiding bleken haar eindexamencijfers hoog genoeg. Haar vakkenpakket sloot onvoldoende aan bij de toelatingseisen van de landbouwhogeschool. Door de workshop van de Young Brilliant Tutors weet ze nu veel beter wat er voor haar mogelijk is en ze is direct aangemeld. Een hele stap vooruit dus!

"Ik ben enorm enthousiast over de hulp van de 'tutors' bij het aanmelden voor de opleiding en het aanvragen van de beurs", vertelt ze. 

Toekomst

De afgelopen jaren heeft Lindokuhle behoorlijk wat voor haar kiezen gekregen. In 2018 overleed haar 36-jarige zus aan de gevolgen van kanker en liet vier kinderen achter bij Lindokuhle in de leeftijd van 22 tot 4 jaar oud. Twee jaar later overleed ook haar moeder, eveneens aan de gevolgen van kanker, ze werd maar 54 jaar oud. In het zeskoppige huishouden (Lindokuhle heeft zelf ook een zoontje van twee) is het enige inkomen de kinderbijslag voor twee kinderen, omgerekend ongeveer 50 euro per maand. Als gevolg van de armoede heeft Lindokuhle haar nichtje van 17 naar haar vaders huis gestuurd en woont een neefje van 4 nu bij een tante. Ze weet niet hoe ze de komende weken aan eten moet komen. Maar toch laat ze de moed niet zakken. Ze hoopt dat ze na het volgen van een goede opleiding een fijne baan kan vinden waarmee ze genoeg verdient om haar gezin te onderhouden. De eerste stappen zijn in ieder geval gezet!