Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
5 oktober 2021

Elf huizen met toilet gebouwd in Zimbabwe

Elf huizen met toilet gebouwd in Zimbabwe

Levensveranderend

Zuster Alberta die het project begeleidde vanuit de St. Teresa Missie vertelt: “We zijn ervan overtuigd dat dit project levensveranderend is voor de begunstigden. Fatsoenlijke huisvesting was voor al deze gezinnen een grote droom en het verwezenlijken hiervan voor de meest kwetsbare families is iets waar we ontzettend trots op zijn.”

Het realiseren van het project was een flinke uitdaging en het liep wat vertraging op. Oorzaak daarvan was een cycloon die over het land raasde waardoor de bouw tijdelijk werd stilgelegd. Daarnaast bleek het voor een aantal van de families niet mogelijk om zelf bouwmaterialen zoals stenen te maken en water en zand aan te leveren. Veel van de gezinnen waar de zusters mee werken hebben gezinsleden die psychiatrische problemen hebben. 

Impact

“De impact van de huizen op de betrokken gezinnen is enorm”, aldus Zuster Alberta. “Schoolgaande kinderen en jongeren hebben nu een rustige plek om hun huiswerk te maken en te studeren. En doordat het tweekamerwoningen zijn is er meer privacy voor de gezinsleden en hoeven ze niet meer met z’n allen in één ruimte te slapen. De aanwezigheid van de nieuw gebouwde toiletten leidt tot meer hygiëne en minder ziektes. En het huis biedt bescherming tegen weersomstandigheden, diefstal en overlast van dieren zoals apen en bavianen die veel voorkomen in dit gebied. Het aanzien van de families in de gemeenschap is gestegen en het aangezicht van het dorp is er op vooruitgegaan.”

Mangava

Mangava en zijn gezin zijn sinds kort eigenaar van een van de HomePlan-huizen. Hij doet ook mee aan het project dat de zusters runnen voor kwetsbare kinderen en is inmiddels vierdejaarsstudent aan de universiteit. Hij en zijn familie zijn enorm blij met hun nieuwe huis en toilet. Er is nu voldoende ruimte voor het hele gezin en er zijn twee slaapkamers. Hun oorspronkelijke huis stond op een rotsoppervlak waar ze geen moestuin of boomgaard konden aanleggen. Op de nieuwe locatie kan dat gelukkig wel en dat biedt extra kansen voor het gezin.

Toekomst

De huizen die in Zimbabwe zijn gebouwd zien er prachtig uit en zijn netjes afgewerkt. Elk huis heeft een veranda en twee slaapkamers. De families zijn blij met hun nieuwe huis en de zusters blijven doorgaan met het begeleiden van de kwetsbare gezinnen. Zo blijven ze kinderen aanmoedigen om hun best te doen op school en zich verantwoordelijk te gedragen. Er wordt voorlichting gegeven over hygiene en het juist gebruiken van een toilet om zo ziektes te voorkomen. En op de plaatsen waar gemeenschappelijke moestuinen zijn aangelegd worden families aangemoedigd mee te werken in de tuin om zo zorg te dragen voor hun eigen voedselverziening en misschien zelfs nog iets te verdienen met de verkoop van groente of fruit.