Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
11 oktober 2021

Van computerschool tot gemeenteraadsverkiezingen

Mlando volgde de computerschool en doet nu mee aan de gemeenteraadsverkiezingen

HomePlan heeft in 2015 en 2016 drie computerscholen opgezet in drie gemeenschappen in Zuid-Afrika. Op deze drie computerscholen kunnen de studenten een internationaal erkend computercertificaat (ICDL) halen. De opleiding vergroot hun computervaardigheden, opent de digitale wereld én biedt een kans op een betaalde baan. Onlangs kregen 45 studenten van de computerschool in Pomeroy hun felbegeerde diploma. Hopelijk leidt dit tot een betaalde baan. 

Inzet

Aan de inzet van Mlando zal het in ieder geval niet liggen. Hij komt uit een dorp op 13 kilometer afstand van de computerschool waar hij in februari 2019 startte en in september 2019 ICDL examen deed. Het was een hele tour voor Mlando om de computerschool te doen want een bus ticket kost een hoop geld, iets dat zijn werkloze ouders met vier kinderen niet hebben. Het enige inkomen van het gezin is de kinderbijslag. Ze moesten het reisgeld bij elkaar schrapen maar alle ontberingen werden beloond wat op 5 mei 2020 kreeg Mlando een baan bij een verzekeringsbedrijf en in juli 2020 werd hij daar zelfs bevorderd tot teamleider. Na een jaar verliet hij het bedrijf omdat ze door de lockdowns in Zuid-Afrika zijn salaris niet meer konden betalen. Maar Mlando is niet bij de pakken neer gaan zitten.

Gemeenteraadsverkiezingen 

Op 1 november 2021 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Zuid-Afrika en Mlando is kandidaat voor de onafhankelijke Abantu Bato Congres partij. Als zij genoeg zetels binnenhalen in Mtheleni dan wordt Mlando daar councillor (een soort wethouder). Een enorme doorbraak voor een jongen met zijn achtergrond.  

Zijn eerste plannen heeft hij al onthuld tijdens een korte speech bij de uitreiking van zijn ICDL certificaat; als councillor wil hij ervoor zorgen dat alle vier de lagere scholen zijn gemeente ieder vijf computers krijgen en hij wil vier van zijn medestudenten van de computerschool aanstellen als computerdocent. Ook wil hij de computerschool gaan sponsoren want zijn deelname aan het programma daar heeft zijn leven drastisch veranderd, ten goede.