Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst
25 november 2021

"Een keer knipperen met mijn ogen en we verloren alles wat we hadden"

"Een keer knipperen met mijn ogen en we verloren alles wat we hadden"

Aardbeving

Op 14 augustus jl. vond er opnieuw een zware aardbeving plaats in Haiti. Het land is al vaker getroffen door dit soort natuurgeweld met desastreuze gevolgen. Het epicentrum van de beving van afgelopen augustus was in de omgeving van de stad Les Cayes, aan de zuidkust van het land. De gevolgen zijn gigantisch. Samen met de lokale hulporganisatie Hope for Haiti helpt HomePlan de slachtoffers. 

Sterrenhemel

Een van de gezinnen die we helpen is dat van Cocotte. Een 50-jarige moeder van drie kinderen zonder werk. Zij, haar man Lenord en hun drie kinderen (20, 18 en 15) waren in het huis toen de aardbeving plaatsvond. "We renden naar buiten en het huis stortte in achter ons. Het enige dat we nog om ons heen hadden was gehuil en wanhoop. Bijna alle gebouwen in onze gemeenschap zijn ingestort of onherstelbaar beschadigd. Huizen, scholen, kerken, apotheken; alles was verwoest", vertelt Cocotte. 

"Na de aardbeving sliepen we ongeveer twee weken onder de sterrenhemel totdat we wat zeil en golfplaten vonden waarmee we deze tijdelijke hut hebben gebouwd. We hebben al onze spullen in een ruimte gezet en de andere ruimte gebruiken we overdag als leefruimte en 's avonds om in te slapen. Het is beter dan buiten, maar het lekt in de hut als het regent. En als de zon schijnt is het er bloedheet."

Nieuw huis

Binnenkort krijgt het gezin van Cocotte een nieuw huis. Een veilige plek om bij te komen van de verschrikkelijke tijd die ze hebben gehad. "Een nieuw huis betekent alles voor ons. Het geeft ons de kans terug te keren naar ons oude leven en om weer vooruit te kijken naar de toekomst, het zorgt ervoor dat we deze ellende achter ons kunnen laten. Gezien onze economische situatie en de hoge prijzen voor bouwmaterialen en arbeid is het voor ons onmogelijk om zelf een nieuw huis te bouwen. Onze familie zal eeuwig dankbaar zijn voor het huis dat we dankzij Hope for Haiti en HomePlan krijgen."