Een interview met Gerald van Kessel - 25 jaar HomePlan

"DIT GEVOEL WIL IK GRAAG ANDERE MENSEN MEEGEVEN"
Gerald van Kessel is sinds 2004 betrokken bij Stichting HomePlan, en initiator van de bouwreizen. Tijdens zijn eerste reis met HomePlan in 2009 heeft hij met eigen ogen gezien wat voor impact zo'n reis maakt. Dit gevoel wilde hij graag delen, en is daarom gestart met de organisatie van de bouwreizen.
“Ik ben per toeval betrokken geraakt met Stichting HomePlan, omdat er een logische connectie was met de corebusiness van ons bedrijf: huizen bouwen. We zijn in 2004 een samenwerking gestart met HomePlan voor drie jaar.”
Na deze periode van drie jaar werd de nieuwsgierigheid gewekt bij Gerald om eens dieper in de organisatie te duiken, hij ging kijken waar zijn donatie daadwerkelijk heen ging. Na een verdieping in de organisatie van HomePlan werd de nieuwsgierigheid groot om ook eens bij een project te kijken. Dit heeft hij gedaan in Mexico, waar HomePlan destijds erg actief was. Gerald zag in Mexico met eigen ogen waar zijn euro's heen gingen. Dit ging echter niet zonder slag of stoot.
Over deze eerste reis vertelt Gerald dan ook vol emotie: “Het was fantastisch, al heb ik in die week nog nooit zo op mijn donder gekregen. Ik wist helemaal niks van armoede. Toen we tijdens deze reis van start gingen met de bouw van de huizen, zat de familie waar ik het huis voor bouwde op een krukje. Ze bouwden helemaal niet mee. Ik vroeg daarom aan de studenten van TECHO (de lokale partnerorganisatie in Mexico), die mensen kunnen toch ook gewoon meehelpen? Dat huis is immers voor hun.”
De reactie van de studenten van TECHO was duidelijk. Er werd verteld dat hij het niet begreep. “Wij zijn al een halfjaar met deze families aan het werk, maar zij geloven nog niet dat het huis daadwerkelijk voor hun is. Ze denken dat we de grond uiteindelijk gaan afnemen. Ze hebben nog nooit iets gekregen. Er is nog nooit in hun leven, generaties lang, iets voor ze gedaan. Zij moeten dat besef nog krijgen, dat komt wel.” Aldus een van de studenten uit Mexico. “In die drie dagen zijn we zo vaak tegen de lamp gelopen, dat we daarna pas de connectie konden zien. Arm en rijk groeit echt naar elkaar toe. Er werd gevoetbald, gespeeld. Het ging niet om het huis, maar juist om de interactie om deze mensen weer te kunnen laten dromen. In die dagen hebben we de familie zo zien groeien, en daar gaat het om.”
Die omslag zie je zowel in Mexico als in Zuid-Afrika. “We gaan echt aan de slag met de mensen waar het voor bedoeld is, maar je moet wel zelf de interactie opzoeken. Ga je in Afrika het huis schilderen, dan blijven de families zitten. Maar als je zegt; hier heb je een kwast en ik zou het graag samen willen doen, met af en toe een dans en een spel, ontstaat meteen die interactie waarbij arm en rijk in die dagen zo bij elkaar wordt gebracht. En dat vind ik het mooie van een bouwreis, je zet echt iets in beweging.
Wat bij mij op deze reis is gebeurd, gebeurde bij de andere deelnemers ook. Dat was de start van de bouwreizen. Dat gevoel wilde ik ook aan andere mensen meegeven.
Wat mij nog steeds ontroert na al die jaren is dat iedereen die op bouwreis is geweest, op dezelfde manier is geraakt. Dat is heel bijzonder. De eerste maanden na een bouwreis ebt dat gevoel een beetje weg en gaat het dagelijkse leven door. Maar als je dan weer een oud-deelnemer spreekt raak je weer meteen die emotie. Iedereen is op dezelfde manier geraakt, dat vind ik het allermooiste.”
TOEKOMST
Na al die jaren is Gerald nog net zo enthousiast. “Ik vind een bouwreis schitterend. Ik heb wel geleerd om nog meer de lol met elkaar op te zoeken tijdens het bouwen. En het is zo mooi daar, natuurlijk is het schrijnend, er is armoede en weinig hoop op een toekomst. Maar als je dan ziet dat HomePlan steeds meer bezig is met die toekomst, een huis bouwen maar daarnaast ook een moestuin aanleggen of het investeren in een lokale bakkerij of computerschool, dat geeft mij nog meer plezier om betrokken te blijven bij HomePlan.”
Een andere manier waarop HomePlan de activiteiten in projectlanden verbetert, is door regelmatig projecten te bezoeken. Zo kwam ook Gerald terug bij een van de projecten in Zuid-Afrika tijdens een bouwreis. “We bouwden een nieuw huis voor een gezin in Zuid-Afrika. Toen ik na een tijd deze familie opnieuw bezocht zaten ze in de oude hut. Het gezin gaf aan dat het stroompunt in de oude hut lag en het kost te veel geld om deze te verleggen. Dit zijn dus kleine dingen die het effect enorm kunnen beïnvloeden. Daarom werken we nu ook met een zonnepaneel bij huizen, één paneeltje met een accu en stekker maakt een enorm verschil. Zo kunnen zij een fornuis aansluiten, of telefoon opladen."