Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

Swaziland/eSwatini

Swaziland/eSwatini

Swaziland, officieel het koninkrijk van eSwatini, is een land in het zuiden van Afrika. Het is ingelsoten door Zuid-Afrika en Mozambique. Het land heeft twee hoofdsteden; Mbabane is de admininistratieve hoofdstand en Lobamba is de koninklijke hoofdstad. Swaziland heeft bijna 1.5 miljoen inwoners. Nadat het onder Brits en Zuid-Afrikaans protectoraat stond, werd Swaziland in 1968 onafhankelijk. Op 19 april 2018 veranderde de koning de vroegere naam Swaziland in Kingdom of eSwatini.

ESwatini is één van de armste landen ter wereld en heeft 's werelds hoogste HIV/AIDS-besmettingsgraad: 27% van de volwassenen is besmet, een financiële belasting en een bron van economische instabiliteit. Suikerriet, maïs, katoen, citrus, ananas, vee en geiten zijn belangrijke landbouwproducten. Mijnbouw is de afgelopen jaren in belang afgenomen en de mijnen zijn kleinschalig. Belangrijke industriële producten zijn frisdrankconcentraten, kolen, suikerverwerking, textiel en kleding. Maar er is weinig groei in deze industrieën. Het probleem is dat eSwatini voor een groot deel van zijn export en import afhankelijk is van Zuid-Afrika. Het werkloosheidspercentage is ongeveer 40%, in rurale gemeenschappen is 50% van de bevolking werkloos. De meeste mensen hebben informele banen met een onzeker inkomen. 63% van de bevoling leeft onder de armoedegrens. 

HOMEPLAN IN SWAZILAND/eSwatini

HomePlan bouwt samen met Caritas eSwatini in afgelegen rurale gemenschappen waar de armoede enorm is. Een hele generatie is uitgeroeid door het AIDS-virus, veel kinderen zijn vaak al op jonge leeftijd wees geworden. Traditioneel gaan ze dan bij hun  hun grootouders wonen, maar heel vaak wonen ze helemaal alleen. Deze zogenaamde kindgezinnen zijn volledig op zichzelf aangewezen. De meeste huizen zijn tijdelijke vervallen woningen van modder en stokken. Er is geen elektriciteit, stromend water of een aansluiting op de riolering.

Steun onze projecten in eSwatini

Wilt u weten hoe u ons kunt steunen met de projecten in eSwatini? Bekijk de mogelijkheden!

Huis in Swaziland / eSwatiniKrot in Swaziland / eSwatiniHuis in Swaziland / eSwatini