Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

Guatemala

Guatemala

Guatemala ligt in Centraal-Amerika en grenst aan Belize, Mexico, Honduras en El Salvador.

Het land telt ruim 17,25 miljoen inwoners. Het was het centrum van de Maya beschaving en nog altijd vind je in het land veel overblijfselen uit die tijd. De Europeanen arriveerden er in de veertiende eeuw onder leiding van de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Alvarado. Hij versloeg de Maya in 1524 en maakte van Guatemala een Spaanse kolonie. Een lange en bloederige weg leidt de bevolking uiteindelijk tot de democratie zoals het land deze vandaag de dag kent.

Het land won de strijd om onafhankelijkheid van Spanje in het begin van de 19e eeuw maar sociale onenigheid en een autoritair bewind tekent de geschiedenis. Een burgeroorlog die begon in 1960 en eindigde in 1996 kostte ruim 200.000 mensen het leven, voornamelijk Maya.

Ondanks dat Guatemala de grootste en snelst groeiende economie van de regio heeft blijft ongelijkheid bestaan. Armoede is wijdverspreid en met name de inheemse Maya bevolking, de meerderheid van het land, heeft hier mee te maken. De criminaliteitscijfers horen bij de hoogste van Centraal-Amerika en geweld heeft volgens de World Bank een negatieve invloed op de economie.

Meer dan 70 % van de bevolking van Guatemala leeft onder de armoedegrens van $ 1,90 per dag, 15% daarvan heeft zelfs minder dan $ 1,00 per dag te besteden.

HomePlan in Guatemala

HomePlan is begin 2020 begonnen met een pilot, de bouw van vijf huizen in Panhux, een kleine gemeenschap in een van de meest kwetsbare gebieden van Guatemala. In de regio Alta Verapaz leeft 89,3% van de populatie in erbarmelijke omstandigheden.

Rieten daken, muren gemaakt van takken en modder en vloeren van verhard zand. Dat is de trieste woonsituatie van de families in Panhux. Deze kleine gemeenschap van ongeveer 350 mensen is onderdeel van de gemeente San Cristobal Verapaz. Hier wonen ongeveer 21.000 mensen waarvan 87% leeft van minder dan 2 dollar per dag.

De huizen in het plattelandsgebied Panhux staan ver uit elkaar en zijn alleen bereikbaar via zandwegen. De mensen leven van groenten, maïs en bonen die verbouwd worden in eigen tuin. Een enkeling werkt daarnaast op een koffieplantage of verdient geld met de verkoop van agavesiroop.

De huidige woningen vormen een groot risico. De takken, twijgen, vieze vloeren en modder zijn een broedplaats voor insecten, met name parasieten. Jaarlijks sterven hierdoor in deze provincie 300 kinderen onder de vier jaar aan diarree of luchtweginfecties. Dit gigantische gezondheidsrisico is één van de belangrijke redenen voor HomePlan om dit project te starten, het huis biedt immers een veilige, gezonde omgeving voor de kinderen van Panhux.

De nieuwe huizen die HomePlan bouwt zijn 44 m2, hebben twee tot drie slaapkamers, een woonkamer, keuken en badkamer met toilet. Door gebrek aan infrastructuur worden de huizen uitgerust met zonnepanelen om de families van energie te voorzien. Ook krijgen de huizen een systeem dat regenwater opvangt en zuivert, water dat ook gebruikt kan worden als drinkwater. De nieuwe woningen worden gebouwd op een betonnen plaat, die gelijk de vloer vormt. De huizen worden gemaakt van zeer duurzaam bewerkt hout, een veelgebruikt materiaal bij huizenbouw in Guatemala, wat het makkelijker maakt om goede lokale arbeiders te betrekken bij de bouw.