Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

El Salvador

El Salvador

El Salvador ligt in Midden-Amerika tussen Guatemala en Honduras, de hoofdstad is San Salvador. Het landschap is heuvelachtig en bergachtig en er zijn meer dan 25 enorme vulkanen, waarvan sommigen nog steeds actief zijn. Het land is kwetsbaar voor natuurrampen zoals orkanen en aardbevingen. El Salvador heeft 6 miljoen inwoners. De overgrote meerderheid van de bevolking (86%) bestaat uit Mestis (Indiaas-Spaans). Er zijn ook blanken (13%) en minder dan 1% Indianen (de oorspronkelijke bewoners).

In 1525 werd El Salvador onderworpen aan Spanje en werd in 1839 een onafhankelijke republiek. Het land werd afwisselend bestuurd door democratische en dictatoriale regeringen. In 1979 brak een burgeroorlog uit tussen de junta en marxistische rebellen die meer dan 75.000 levens kostten. Pas in 1992 werd de vrede getekend. Vanaf 1 juni 2014 is Salvador Sánchez Cerén president van El Salvador.

Het land heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld, veroorzaakt door het grote aantal criminele bendes. In de jaren tachtig vluchtten veel inwoners van El Salvador vanwege de burgeroorlog naar de Verenigde Staten. Het was moeilijk voor hen om werk te vinden en ze zochten hun toevlucht in bendevorming. Halverwege de jaren negentig werden duizenden El Salvadoraanse bendeleden teruggestuurd door de VS. Eenmaal terug in El Salvador, gingen de bendeleden op dezelfde manier door als in de VS en vormden ze bendes. De overheid heeft talloze programma's ontwikkeld om de bendes te stoppen en de jeugd uit de bendecultuur te houden, tot nu toe zonder veel succes.

De economie van het land is de meest stabiele van de regio. De economische groei was in 2017 2,4%. El Salvador heeft echter een zeer hoge schuldenlast. Naast de landbouw worden de dienstensector en de industrie steeds belangrijker. Ongeveer 46% van de bevolking is jonger dan 25 jaar. Er zijn grote inkomensverschillen en de armoede is enorm. Ten minste 20% van de bevolking woont in het buitenland en het geld dat ze sturen is voor veel gezinnen een belangrijke bron van inkomsten. Bijna 40% van de bevolking, vooral in rurale gebieden, leeft onder de armoedegrens.

HOMEPLAN IN EL SALVADOR

Aantal huizen gebouwd: 58

HomePlan heeft haar eerste project samen met TECHO El Salvador uitgevoerd in 2018 met de bouw van 51 huizen voor 54 ontheemde families in El Espino. Deze families hebben hun huis verloren tijdens een ontruiming door de overheid. Ze hebben nieuwe geïmproviseerde schuilplaatsen gecreëerd in een kamp langs één van de meest drukke wegen in de buurt van hun oude huis. Een gevaarlijke situatie voor de kinderen van de gemeenschap. De huidige voorlopige schuilplaatsen zijn gemaakt van zinken platen, zwart plastic, oud hout, kleden en afvalmaterialen. De vloer bestaat uit aarde en dit vergroot de kans op verspreiding van knokkelkoorts en het Zika-virus bij kinderen en volwassenen. De bewoners hebben geen drinkwater, geen elektriciteit en er is geen riolering in het kamp.

Steun onze projecten in El Salvador

Wilt u weten hoe u ons kunt steunen met de projecten in El Salvador? Bekijk de mogelijkheden!