Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

El Salvador

El Salvador

El Salvador is gelegen in Midden-Amerika en grenst aan Guatemala en Honduras. De hoofdstad is San Salvador. Er wonen ruim 6 miljoen mensen in het land.

Misdaad en geweld zijn er aan de orde van de dag en bedreigen sociale en economische ontwikkelingen. Veel inwoners ervaren de kwaliteit van leven daardoor niet als erg goed. Straatbendes vechten tegen de overheid en tegen elkaar. Het land heeft te maken met een van de hoogste moordcijfers in de wereld en deze aantallen zijn bijna op hetzelfde niveau als tijdens de burgeroorlog in 1980. De overheid wil niet met de bendes onderhandelen en pakt deze hard aan. Veel mensen vluchten voor het geweld van de criminele organisaties naar buurlanden en de VS. El Salvador heeft regelmatig te maken met natuur- en klimaatproblemen. Het land is kwetsbaar voor natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen en extreme weerverschillen zorgen voor bijvoorbeeld overstromingen. Daarnaast kampt vooral het oosten van het land met enorme perioden van droogte waardoor het verbouwen van gewassen vrijwel onmogelijk is. 

HomePlan zal vanaf 2018 samen met partner TECHO huizen gaan bouwen in El Salvador. TECHO El Salvador is in 2001 opgericht om huizen te bouwen voor de vele mensen die door de aardbevingen dakloos waren geworden. Tot en met eind 2017 zijn er al bijna 3.000 huizen gebouwd voor bijna 3.000 gezinnen in meer dan 100 sloppenwijken samen met duizenden vrijwilligers. In meer dan 30 gemeenschappen zijn nazorgprojecten opgestart op het gebied van onderwijs, voorlichting en gezondheidszorg. Meer dan 700 mensen hebben een beroepsopleiding gevolgd op het gebied van computervaardigheden, koken, kappersvaardigheden, kleding maken et cetera. Er zijn verder in tientallen gemeenschappen workshops gegeven om mensen bewust te maken over de rechten die ze hebben. Er zijn meer dan 200 microkredieten verstrekt aan groepen mensen met een goed plan om een bedrijf te starten.