Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

Haïti

Haïti

Haïti, officieel de Republiek Haïti, is een eilandstaat in de Caribische Zee, ten zuidoosten van Cuba en grenst in het oosten ongeveer 275 kilometer aan de Dominicaanse Republiek. Het land heeft 10,6 miljoen inwoners. Na een periode als Spaanse kolonie en later als Franse kolonie, werd Haïti in 1804 na de Haïtiaanse revolutie onafhankelijk en daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale zwarte land ter wereld.
Haïti kende de afgelopen decennia veel politieke instabiliteit, zoals tijdens het regime van vader en zoon Duvalier en Aristide. Jovenel Moïse heeft in november 2016 de verkiezingen gewonnen en was sinds februari 2017 president van Haïti. Maar hij werd begin juli 2021 doodgeschoten in zijn huis door een groep gewapende mannen. Wie er achter de aanslag zit is nog onduidelijk. 

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond en één van de armste landen ter wereld, bijna 60% van de bevolking leeft onder de nationale armoedegrens. De kloof tussen arm en rijk is enorm. Veel mensen verhuizen van het platteland naar de stad op zoek naar een beter leven of emigreren naar de Verenigde Staten of de Dominicaanse Republiek. Meer dan 70% van de bevolking woont in sloppenwijken. De werkloosheid is met ongeveer 70% zeer hoog. Tweevijfde van alle Haïtianen is afhankelijk van de landbouwsector, voornamelijk kleinschalige zelfvoorzienende landbouw, die kwetsbaar is voor schade door de veelvoorkomende natuurrampen. De eigen landbouwproductie daalt en wordt vervangen door goedkopere import. Er is maar weinig industrie.

De Verenigde Staten zijn verreweg de belangrijkste handelspartner. Haïti is sterk afhankelijk van leningen en giften uit het buitenland en leeft voornamelijk van het geld dat geëmigreerde Haïtianen terugsturen naar hun vaderland. Het land heeft veel buitenlandse schulden. De ooit zo bloeiende toeristenindustrie is bijna niet meer aanwezig vanwege de onstabiele situatie in het land. Armoede, corruptie, kwetsbaarheid voor natuurrampen en het lage opleidingsniveau van een groot deel van de bevolking vormen enkele van de ernstigste belemmeringen voor de economische groei van Haïti.

HomePlan in Haïti

Aantal huizen gebouwd: 527

HomePlan bouwt sinds 2010 samen met TECHO Haïti in afgelegen rurale gemeenschappen in de buurt van de stad Cabaret, een uur rijden van de hoofdstad Port-au-Prince. De gemeenschappen zijn slecht toegankelijk en de meeste gezinnen leven in erbarmelijke omstandigheden. Er is een gebrek aan basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, riolering, elektriciteit en de wegen zijn erg slecht. Er is ook geen drinkwater beschikbaar in deze gemeenschappen. Veel gezinnen verdienen een klein inkomen met landbouw of veeteelt of werken op de markt in Cabaret. Omdat de gezinnen vaak groot zijn, is het moeilijk om voor voedsel, gezondheidszorg en onderwijs te zorgen met het lage inkomen dat ze verdienen. De meeste gezinnen in deze gemeenschap leven daarom in extreme armoede. De meeste huizen zijn verwaarloosde onderkomens en zijn gebouwd van hout, plastic en andere afvalmaterialen.

Aardbeving, plunderingen, geweld en politieke onrust

De afgelopen jaren heeft Haïti vaak te lijden gehad onder natuurrampen. Een alles verwoestende aardbeving trof Haïti in januari 2010 en liet zo'n 1,5 miljoen mensen dakloos, Haïti heeft nog steeds te maken met de gevolgen. Orkaan Matthew in oktober 2016 creëerde een nieuwe humanitaire noodsituatie en veroorzaakte uitgebreide schade aan gewassen, huizen, vee en de infrastructuur op het zuidelijke schiereiland van Haïti. In augustus 2021 vond er opnieuw een zware aardbeving plaats in de omgeving van de stad Les Cayes aan de zuidkust van het land. De ravage is enorm. De aardbeving was heviger dan de aardbeving in 2010 die destijds al een enorme ravage veroorzaakte in het Latijns-Amerikaanse land.

In 2021 was het al erg onrustig in het land. Er was sprake van extreem geweld, plunderingen, politieke onrust en op 7 juli werd president Jovenel Moise in zijn huis doodgeschoten. Met name in de hoofdstad Port au Prince was de situatie explosief. Rivaliserende bendes namen het tegen elkaar op en volgens de VN zijn er als gevolg van dit geweld al meer dan 13.600 mensen hun huizen ontvlucht. De verslechterende sociaaleconomische omstandigheden baren de Verenigde Naties grote zorgen. Ondertussen stijgt sinds mei dit jaar het aantal COVID-19 besmettingen en is er geen vaccinatieplan voor de gehele bevolking. Alleen de hogere klasse heeft toegang tot een vaccin dat voor 40% bescherming biedt tegen het virus. 

Aardbeving in Haïti augustus 2021

Op zaterdag 14 augustus 2021 werd Haiti opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 7.2 op de Schaal van Richter. Het centrum van de beving was aan de zuidkust van het land, in de omgeving van de stad Les Cayes.

Dat is precies de lokale waar de organisatie Hope for Haiti werkt. De schade daar is enorm vertelt onze contactpersoon bij deze lokale partner. HomePlan-directeur Marike van Seeters had contact met hem: "Veel gezinnen zijn hun huis kwijtgeraakt en slapen op straat. Het is chaos en huizen liggen in puin. En ondertussen nadert ook nog de tropische storm Grace. Het is echt een drama. De situatie is nijpend en we moeten hulp bieden.” 

Daarom gaat HomePlan huizen repareren en bouwen in de stad Les Cayes, middenin het getroffen gebied. “We waren al op zoek naar een lokale partner buiten de hoofdstad van Haïti, Port au Prince,” vertelt Marike. “En we wilden net een project opstarten daar, samen met Hope for Haiti. Precies op de plek waar deze zware aardbeving heeft plaatsgevonden. Het is ongelofelijk.”

Veel gezinnen die betrokken zijn bij de projecten van Hope for Haiti zijn hun huis kwijtgeraakt, dat geldt ook voor bijna alle medewerkers van de organisatie. Er moest zo snel mogelijk iets gebeuren om deze families te helpen.

HomePlan ondersteunt al jaren een antal andere projecten op een uur rijden van de hoofstad Port au Prince, noordelijker dan waar de beving plaats heeft gevonden. Na contact met onze lokale contactpersoon van TECHO, onze lokale partner waarmee we samenwerken in de projecten noordelijk van Port au Prince, hoorden we dat de gemeenschappen waar wij samen met TECHO werken ongedeerd zijn gebleven en dat ook alle teamleden veilig zijn. TECHO is in overleg met VN om te kijken welke hulp nodig is in de andere gebieden. 

Steun onze projecten in Haïti

Wilt u weten hoe u ons kunt steunen met de projecten in Haïti? Bekijk de mogelijkheden!

Familie in Haïti voor beschadigd huisOpbouw school in Haïti na aardbevingNieuwe school in Ravine Sable - Haïti