Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

Haïti

Haïti

Haïti, officieel de Republiek Haïti, is een eilandstaat in de Caribische Zee, ten zuidoosten van Cuba en grenst in het oosten ongeveer 275 kilometer aan de Dominicaanse Republiek. Het land heeft 10,6 miljoen inwoners. Na een periode als Spaanse kolonie en later als Franse kolonie, werd Haïti in 1804 na de Haïtiaanse revolutie onafhankelijk en daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale zwarte land ter wereld.
Haïti kende de afgelopen decennia veel politieke instabiliteit, zoals tijdens het regime van vader en zoon Duvalier en Aristide. Jovenel Moïse heeft in november 2016 de verkiezingen gewonnen en is sinds februari 2017 president van Haïti.

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond en één van de armste landen ter wereld, bijna 60% van de bevolking leeft onder de nationale armoedegrens. De kloof tussen arm en rijk is enorm. Veel mensen verhuizen van het platteland naar de stad op zoek naar een beter leven of emigreren naar de Verenigde Staten of de Dominicaanse Republiek. Meer dan 70% van de bevolking woont in sloppenwijken. De werkloosheid is met ongeveer 70% zeer hoog. Tweevijfde van alle Haïtianen is afhankelijk van de landbouwsector, voornamelijk kleinschalige zelfvoorzienende landbouw, die kwetsbaar is voor schade door de veelvoorkomende natuurrampen. De eigen landbouwproductie daalt en wordt vervangen door goedkopere import. Er is maar weinig industrie.

De Verenigde Staten zijn verreweg de belangrijkste handelspartner. Haïti is sterk afhankelijk van leningen en giften uit het buitenland en leeft voornamelijk van het geld dat geëmigreerde Haïtianen terugsturen naar hun vaderland. Het land heeft veel buitenlandse schulden. De ooit zo bloeiende toeristenindustrie is bijna niet meer aanwezig vanwege de onstabiele situatie in het land. Armoede, corruptie, kwetsbaarheid voor natuurrampen en het lage opleidingsniveau van een groot deel van de bevolking vormen enkele van de ernstigste belemmeringen voor de economische groei van Haïti.

De afgelopen jaren heeft Haïti vaak te lijden gehad onder natuurrampen. Een alles verwoestende aardbeving trof Haïti in januari 2010 en liet zo'n 1,5 miljoen mensen dakloos, Haïti heeft nog steeds te maken met de gevolgen. Orkaan Matthew in oktober 2016 creëerde een nieuwe humanitaire noodsituatie en veroorzaakte uitgebreide schade aan gewassen, huizen, vee en de infrastructuur op het zuidelijke schiereiland van Haïti.

HOMEPLAN IN HAÏTI

HomePlan bouwt samen met TECHO Haïti in afgelegen rurale gemeenschappen in de buurt van de stad Cabaret, een uur rijden van de hoofdstad Port-au-Prince. De gemeenschappen zijn slecht toegankelijk en de meeste gezinnen leven in erbarmelijke omstandigheden. Er is een gebrek aan basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg, riolering, elektriciteit en de wegen zijn erg slecht. Er is ook geen drinkwater beschikbaar in deze gemeenschappen. Veel gezinnen verdienen een klein inkomen met landbouw of veeteelt of werken op de markt in Cabaret. Omdat de gezinnen vaak groot zijn, is het moeilijk om voor voedsel, gezondheidszorg en onderwijs te zorgen met het lage inkomen dat ze verdienen. De meeste gezinnen in deze gemeenschap leven daarom in extreme armoede. De meeste huizen zijn verwaarloosde onderkomens en zijn gebouwd van hout, plastic en andere afvalmaterialen.