Close Menu
Huis, Thuis, Toekomst
Huis, Thuis, Toekomst

Ricus bericht uit Zuid-Afrika in tijden van coronacrisis

Ricus Dullaert, projectcoördinator van Stichting HomePlan in Zuid-Afrika vertelt vanuit Johannesburg hoe de situatie in Zuid-Afrika is:

“Vanaf 26 maart 2020 was er sprake van een strenge lockdown, dit hield in dat iedereen binnen moest blijven en het openbaar leven compleet stil lag. Sinds 4 mei zijn we in fase 4 van de lockdown beland. Dit betekent dat sommige bedrijven, die essentiële producten vervaardigen, weer op volle kracht mogen functioneren en dat andere bedrijven op 50% of 33% mogen opereren. Het openbaar vervoer werkt op halve kracht en de gewone mensen moeten nog steeds thuisblijven. Scholen gaan half mei alleen open voor eindexamen kandidaten. Deze maatregelen zijn een ramp voor de economie en in het bijzonder voor de armen. In Zuid-Afrika leeft 56% van de mensen onder de armoedegrens en veelal leven deze mensen van “hosselen”; op straat van alles verkopen. Door de lockdown zijn al deze straathandeltjes tot stilstand gekomen.

Binnen de  HomePlan projecten in Zuid-Afrika probeert iedereen er het beste van te maken.  Father Chris in Mulima heeft de 100 kinderen van zijn crèche, de meeste daarvan zijn weeskinderen, vanaf 26 maart naar huis moeten sturen. Zijn caregivers rijden nu met alles wat beweegt naar de huizen van deze en andere families om voedselpakketten te brengen. De computerschool is Mulima is officieel gesloten, maar leerlingen vinden er op individuele basis een luisterend oor bij Pfunzo, de lerares die daar dagelijks voor hen klaarstaat. Father Chris en zijn team hebben zich helemaal op de enorme groentetuin achter de kerk van de missie gestort, want hier gaat het om “essential goods”.

In Pomeroy gaan de 40 caregivers door met hun huisbezoeken en brengen zoveel mogelijk voedselpakketten naar alle gezinnen waar de 500 weeskinderen uit hun project wonen. Social distancing is moeilijk, mensen beschikken niet over de verplichte mondkapjes. Langzaam wordt ook weer begonnen met de bouw van de HomePlan-huizen. De computerschool is nog gesloten, de leraressen proberen via skype en whatsapp contact te houden met de leerlingen.  Het meest zorgwekkende zijn echter de economische gevolgen van de lockdown voor deze toch al straatarme gemeenschap.

In Wasbank bezoeken alle caregivers de weeskinderen en brengen voedselpakketten. De community centers/voedsel uitdeel programma’s voor de weeskinderen zijn gesloten en helaas is er niet genoeg geld om al deze kinderen en hun caregivers van voedselpakketten te voorzien. Als alternatief wordt er bij deze gezinnen e-pap gebracht, dat is een mix die je aan de pap kunt toevoegen en die alle noodzakelijke vitaminen en mineralen bevat om te overleven. Zuster Colette en haar team screenen in de community op corona-klachten en verwijzen mensen met koorts door naar overheidsklinieken voor een coronatest.  

We blijven ons inzetten om voedselpakketten te verzorgen voor deze kwetsbare gezinnen en we danken u heel hartelijk voor uw steun!”

Ricus Dullaert, projectcoördinator HomePlan

Ja, ik doneer een noodpakket!

 

 

Wereldwijd leeft 1 op de 6 mensen in krottenwijken. HomePlan draagt bij aan betere huisvesting voor de allerarmsten

Projecten

“Zelf ben ik nooit naar school geweest, maar ik vind het belangrijk dat mijn kinderen wel naar school gaan. Het leven is hier niet makkelijk. We verbouwen maïs en fruit. Soms als er wat over is, kunnen we wat verkopen op de markt. Vroeger waren we blij als het regende, voor de gewassen. Maar als het ’s nachts regende, stond het hele gezin in een hoekje in de hut te schuilen. Het nieuwe huis heeft ons een kans gegeven, een nieuw begin.”

Elimene - Haiti

Projecten Projecten